Dřez je nedílnou součástí moderní kuchyně

Dřez je nejčastěji používanou součástí vybavení každé kuchyně. Zamyslíte-li se nad tím, kolik času strávíte u kuchyňského dřezu, zjistíte, jak je důležité mít dřez, který perfektně odpovídá stylu Vaší kuchyně. Od přípravy jídla po závěrečné čištění je dřez středem dění a pozornosti. Průzkumy ukázaly, že více než 50 % času stráveného v kuchyni se pohybujeme méně než 1 m od dřezu a 75 % čištění se odehrává ve dřezu. I přes velké množství prodaných myček na nádobí stráví lidé více než polovinu času stráveného v kuchyni stáním u dřezu. V současné době je prostor kolem dřezu centrem Vašich aktivit, a proto musí být kombinací designu s hygienou a musí být rovněž uživatelsky příjemný. Dřez již není jen pouhým dřezem.

Dokonalé uspořádání kuchyňské linky

Kuchyňský prostor se obecně dělí minimálně na tři části – varnou zónu, čistící zónu a oblast určenou pro skladování. Dohromady tvoří trojúhelník, kde se uživatel nejvíce pohybuje. Každá činnost v kuchyni zahrnuje velké množství pohybů a malých úkolů, a proto musí být kuchyňské vybavení optimálně uspořádáno tak, aby napomohlo zjednodušit život a nedocházelo k plýtvání silami. Níže jsou uvedeny některé zóny standardní kuchyně …

Dokonalé uspořádání Varná zóna je zónou, kde se nachází sporák, odsavač par, trouba a mikrovlnná trouba a ostatní vybavení potřebné k vaření. Je důležité vědět, že používání elektřiny a plynu je spojeno s jistým rizikem, které je třeba mít pod kontrolou. Podobnou pozornost je třeba věnovat čistící zóně. Není tedy vhodné umisťovat sporák příliš blízko dřezu, jelikož přítomnost vlhkosti a vody může způsobit potíže při vaření.

Zóna přípravy pokrmů je zónou přípravy pokrmů, kterou je třeba doplnit pracovní plochou – činnost kolem dřezu lze zjednodušit umístěním dřezu do pracovní plochy kuchyňské linky.

Zóna úschovy a skladování je oblast určená pro skladování a uchovávání potravin.

Čistící zóna je oblastí, kde se nachází dřez a myčka nádobí.

Běžné dispozice uspořádání kuchyňské linky

Velikost a parametry prostoru budou určovat uspořádání Vaší budoucí kuchyně. Níže jsou uvedeny nejčastější typy uspořádání kuchyně spolu s tipy na ideální optimalizaci prostoru dle Vaich požadavků.

Uspořádání v řadě Kuchyňská linka rovná – uspořádání v řadě je perfektním řešením pro dlouhé, úzké prostory, zvláště pro ty, které jsou užší než 2 m. Nemá-li Vaše kuchyňská linka velkou pracovní desku, zvolte raději jednoduchý dřez nebo dřez s malým odkapávačem.
Uspořádání do L Kuchyňská linka rohová – uspořádání do L je dobrým řešením pro středně velké a velké kuchyně, kde je rovněž prostor pro konzumaci. Nábytek je umístěn podél dvou sousedních stěn. Rohový dřez dodává celistvost tomuto typu uspořádání.
Uspořádání do U Kuchyňská linka rohová – uspořádání do U je ideálním uspořádáním pro velké, čtverhranné prostory. Doporučujeme model dřezu s bohatým příslušenstvím, který Vám bude vyhovovat za všech okolností.
Uspořádání poloostrov Kuchyňská linka rohová – uspořádání poloostrov je umístěno kolmo k jedné stěně tak, že střed místnosti je ohniskem všeho dění. Toto uspořádání dodá Vaší kuchyni osobitý vzhled, umožňuje vytvoření různě velkých prostorů.
Uspořádání ostrov Kuchyňská linka rohová – uspořádání ostrůvek vyžaduje instalaci přívodu vody, plynu a elektrické energie pod podlahou. Střed skutečně velké kuchyně může představovat ostrůvek plný nábytku.
Uspořádání paralelní Kuchyňská linka rovná – uspořádání paralelní je ideálním uspořádáním pokud je Vaše kuchyně dlouhá a široká. Doporučujeme Vám umístit nábytek do dvou souběžných řad. Tato varianta je vhodná rovněž tehdy, pokud jsou dveře do místnosti umístěny naproti sobě, neboť centrální zóna může sloužit jako ulička.

Dřez a moderní kuchyňská linka

Dřez je nejpoužívanější součástí každé moderní kuchyně.Když vezmete do úvahy, kolik času u dřezu strávíte, uvědomíte si, jak důležité je mít dřez, který do Vaší kuchyně padne jako ulitý. Dřez je středobodem všech aktivit – přípravou jídla počínaje a umýváním nádobím konče. Také ale na sebe přitahuje nejvíce pozornosti. V dnešní době je okolí dřezu hlavní součástí vašeho „kuchyňského pracoviště“, a tudíž musí představovat kombinaci kvalitního designu, hygieny a snadnosti použití. Dřez již není pouze a jen prachobyčejným dřezem, a tudíž je při jeho výběru nutné vzít v potaz několik základních faktorů.

Prostorové uspořádání dřezu

Přestože je vanička ( počet, velikost, hloubka a tvar ) nejdůležitější součástí každého dřezu, rozhodně byste neměli myslet pouze a jen na ni. Existuje totiž i několik dalších věcí, díky nimž bude váš dřez snadno použitelný a na pohled přitažlivý. Odkapávače rozšiřují velikost pracovní plochy a usnadňují umývání nádobí i přípravu pokrmů. Díky nim pracovní plocha zůstává rovněž čistá a suchá.

Při porovnávání velikostí dřezů jsou třemi základními parametry hloubka, konicita a poloměr. Hloubka je pochopitelně vzdálenost od horního okraje ke dnu dřezu v místě odtokového otvoru. Konicita představuje vnitřní zešikmení dřezu po obou stranách ( od horního okraje ke dnu ). Poloměr je vzdáleností mezi rohy a dnem v místě napojení bočních částí na dno dřezu. Platí zde pravidlo, čím je dřez hlubší, jeho zešikmení menší a poloměr menší, tím je jeho kapacita vyšší.

K dispozici je široká škála dřezů nejrůznějších tvarů, rozměrů a povrchových úprav. Většina zákazníků klade velký důraz na design dřezu, materiál a zpracování dřezu.

Granitový dřez Geo
Granitový dřez Geo
Granitový dřez Geo 1
Granitový dřez Geo 1
Granitový dřez Geo 2
Granitový dřez Geo 2
Nerezový dvojdřez
Nerezový dvojdřez
Nerezový jednodřez
Nerezový jednodřez

Sítkový ventil – nerezové sítko na odpadky

Většina našich dřezů je vybavena sítky na odpadky. Nerezové sítko zachycuje zbytky potravin uvolněné při umývání nádobí či umývání ovoce a zeleniny, takže se tyto nedostávají do odpadového potrubí. Výhodou je i to, že je sítko možné snadno vyjmout.

Některé dřezy mají sítkový ventil s lankovým ovládáním tzn. sítkový ventil je ovládán pomocí otočného knoflíku, který je umístěn na dřezu. Otočením ovladače lankového ovládání je možné napustit popřípadě vypustit vodu z dřezové nádoby.

Ochrana nerezových dřezů ze spodu

K dispozici je hned několik různých systémů, z nichž nejčastěji používanými jsou podložky pohlcující hluk a ochranný nátěr zespodu dřezu. Hlavními výhodami těchto doplňků je fakt, že pohlcují hluk, chrání dřez proti kondenzaci par pod linkou a napomáhají uchování teploty vody ve dřezu. Podložky pohlcující hluk tvoří součást standardní výbavy většiny dřezů.

Rychlý kontakt

Email: info@supersektor.cz

Tel: +420 736 481 121